Пазарът на недвижимите имоти в град Варна. Купува, продава, информация и последни новини. Апартаменти и квартири под наем, къщи, парцели във Варненска област.

петък, 24 юли 2009 г.

Цените на магазините падат с повече от 25% тази година

Увеличава се предлагането на нови търговски площи във Варна, търсенето, обаче продължава да се свива

С близо 11% са паднали продажните цени на търговските площи във Варна през първото полугодие. Подобен висок спад има само в София, отчитат брокерите. Като се прибави очакваното намаление с още 15% през второто шестмесечие, излиза, че тази година цените в морската столица ще поевтинеят с повече от 25%. Причината е в отлива на клиенти заради намаляващата покупателна способност на населението. В същото време на пазара продължават да излизат нови търговски площи. Предстои откриването на "Варна Тауърс мол", стартът на "Галерия Варна" се отлага с 4 месеца и ще бъде в началото на 2010 г. Пред следащата година ще заработи и "Грандмол Варна".

Задълбочава се тенденцията, тръгнала в края на 2008 г., на освобождаване на площи по главните улици - "Княз Борис I", Вл. Варненчик", отбелязват брокерите. За разлика от началото на годината, когато се освобождаваха обекти главно от неутвърдени търговци, сега тази тенденция се проектира и върху известни марки. Забелязва се и още нещо съвсем ново на пазара - освен за наемане, много помещения, разположени на търговските булеварди, се обявяват за продажба. В момента има над 200 оферти за сделки с магазини във варненските сайтове за търговия с имоти. Предлагат се и цели търговски центрове. Например, на бул. "Сливница" се продава нов комплекс от 7 части по 400 - 550 кв.м на цени от 1,2 млн. до 1,8 млн. евро.

Промяна има и в сроковете за реализиране на сделките. Кандидатите вземат решение след по-голям брой огледи.

Спад с около 15 - 20% има и при наемите на търговските площи. Интересът е основно към централната градска част, където след известно изчакване все повече наемодателите предпочитат да правят компромиси, като свалят наемните цени, вместо да държат празни помещенията си.

Въпреки поевтиняване на търговските имоти доходността им във Варна остава най-високата за страната - 13,89%. В София тя е 9,58%, в Пловдив - 8,65%, Стара Загора - 6,38%.

Най-скъпите улици в света също поевтиняха

Най-скъпата улица в света за покупката на топимот тази година остава Avenue Princesse Grace в Монако с цена 120 000 долара за кв.м. Това става ясно от тазгодишната класация на десетте най-скъпи улици в света, изготвена от Wealth Bulletin. Avenue Princesse Grace успява да запази титлата, но цените за най-добрите имоти там са паднали значително спрямо изумителните 190 000 долара за кв. м преди година.

Общата стойност на първокачествените имоти на десетте най-скъпи улици в света отчита спад от 12% през миналата година, става още ясно от проучването. Единствената улица в класацията, където се наблюдава ръст на цените на топимотите през миналата година, е Via Suvretta в швейцарския ски курорт Сейнт Мориц. Улицата заема шесто място в класацията, като имотите там струват най-малко 45 000 долара/кв. м, което представлява повишение от 18% спрямо цената от 2008 г. Втората най-скъпа улица е Chemin de Saint-Hospice в Кап Фера в Южна Франция - 100 000 долара за кв. м. Единствената улица от развиващ се пазар, попаднала в тазгодишната класация, е "Остоженка" в Москва с цена 35 000 долара/кв. м.