Пазарът на недвижимите имоти в град Варна. Купува, продава, информация и последни новини. Апартаменти и квартири под наем, къщи, парцели във Варненска област.

понеделник, 10 август 2009 г.

Тотален спад на цените на жилищата у нас


Цените на жилищните имоти у нас в момента са паднали до най-критичните си ниски нива. Това заяви за ТВ Европа сторителният предприемач Орлин Владиков. По думите му допълнително занижаване би довело до множество фалити и изпадане в несъстоятелност на фирми.

Тотален спад на цените на жилищата у нас отчитат строителни предприемачи. Разликата през 2009 г. в сравнение с миналата година е около 25 процента надолу.

Цените на имотите няма накъде повече да бъдат намаляни, категоричен е Владиков, собственик на строителна фирма. Той допълни, че подобна мярка би довела до множество фалити.

В същото време от бранша отчитат доста сериозно занижение на търсенето и свръхпредлагането. Ако през минали години имотите са се продавали в рамките на 45 до 120 дни, то тази година реализацията на новопостроено жилище е три пъти по бавна.

Сериозна спъкна пред купувачите се явяват банките, които на практика са ограничили почти до минимум ипотечното кредитиране, смята Владиков. Според него условията за отпускане на такъв заем са много завишени и реално неизпълними.